Какви са признаците на деменцията?

дом за стари хора с деменция

Деменцията засяга обикновено хората над 80 г. Много е важно навреме да се разпознават признаците на болестта, за да се помогне на болния възможно най-бързо. Ако деменцията е в самото начало, в ранен стадий, симптомите може да са свъсем леко изразени. Но дори и да не сте лекар, трябва да правите разлика между обичайните старчески прояви и деменцията, свързана със старостта. Причините за деменцията могат да бъдат атеросклероза, инсулт или интоксикация на мозъка.

При напредване на болестта характерни признаци могат да бъдат:

  • Не добра хигиена;
  • Нежелание да се изхвърля какъвто и да било боклук;
  • Липса на интерес към семейството и живота;
  • Изтриване от паметта на имена и лица на близки;
  • Намаляване на социалните прояви.

При жените може да се появи склонност да плачат и желанието за самосъжаление, инат и неконтролиран апетит, а при мъжете – изразяване на подозрителност, самохвалство и мрънкане.

Когато наш близък е с Алцхаймер или с друга форма на деменция е добре да помислим дали сме способни в домашни условия да осигурим нужните сигурност и успокояващи дейности. Ежедневието на всеки е забързано, а и трябва да ходим на работа. Понякога хората, страдащи от деменция, не искат да се хранят редовно, не харесват предлаганата храна или излизат от дома си и се скитат. За семейството това е доста стряскащ момент.

В подобни случаи едно от най-добрите решения е да се обърнем към старчески дом за хора с деменция, където се полагат всички необходими грижи за възрастните хора.

Вижте повече за Резиденция Сердика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.