Как да получа обезщетение от НОИ, ако съм безработен?

обезщетение за безработен

 

Как да получа обезщетение от НОИ, ако съм безработен?

обезщетение за безработен
Не губете времето си, а се регистрирайте в Бюрото по труда!

Всеки от нас се е изправял пред въпроса: Какво ще стане, ако остана без работа?

Временното решение, докато си намерите нова работа, е да се регистрирате в Агенцията по заетостта, а после и в НОИ, за да получите полагащото ви се обезщетение, както и здравни осигуровки. Те се получават при условие, че на работното си място сте бил осигуряван срещу този риск в девет от последните 15 месеца.

Като човек минал по този път, ще ви кажа, че Бюрото по труда не е най-приятното място. Ежемесечното му посещение, за да се подпишете, че все още сте безработен, също не помага особен на самочувствието ви. Но мисълта, че положението е временно, внася лъч светлина.

Преди да се запознаете с процедурата по регистрация в Бюрото по труда и НОИ, ще обърна внимане на това, какво обезщетение можете да очаквате от осигурителния институт.

 

Осигуряване от НОИ при безработица

След приетите промени в Кодекса на социалното осигуряване хората останали без работа могат да получават обезщетение в рамките най-много на 12 месеца, ако са натрупали трудов стаж от 12 и повече години. При трудов стаж до 3 години, безработните ще получават обезщетение в рамките на 4 месеца; от 3 до 6 години – 6 месеца; от 6 до 9 години – 8 месеца; от 9 до 12 години – 10 месеца.

На следващо място има значение и как сте прекратил трудовите си взаимоотношения с работодателя си. Ако сам сте пожелал да напуснете работа, при взаимно съгласие или дисциплинарно уволнение, имате право да получавате обезщетение в рамките на 4 месеца. Сумата, която ще ви се изплаща е 7,20 лв. на ден или около 160 лева на месец.

В останалите случаи обезщетението се изчислява като 60% от осигуряването, което сте получил през последните 24 месеца. Максималната сума, която НОИ може да ви изплати, е 1560 лв. на месец.

 

Регистрация в Бюрото по труда

За да достигнете до обезщетението, първо трябва да се регистрирате като безработен в Бюрото по труда. Регистрацията става по местоживеене, тоест отивате в бюрото, което отговаря за вашия район. Трябва да се регистрирате в 7 дневен срок от прекратяването на трудовия договор. Със себе си трябва да носите:

  • Заявление декларация по образец
  • документ за самоличност
  • трудова книжка и заповед за освобождаване, оформени от отдел ТРЗ и личен състав
  • документ, удостоверяващ общ и/или служебен стаж и /или осигурителен стаж, оформени и счетоводстово
  • копие от диполмите за завършено образование (не винаги ги искат, но бъдете подготвени)

С този пакет от документи, отивате в Бюрото по труда и чакате да дойде вашия ред на гишето. След като ви регистрират, ще ви дадат картонче, на което се записва коя е следващата дата и час, на която трябва да се явите в Бюрото, за да се подпишете, че все още сте безработен. Това се случва всеки месец – знам, неприятно е. Имайте предвид, че ако ви предложат работа и откажете 3 пъти, регистрацията в бюрото ще се прекрати. Не е изключено обаче, да чуете реплика: „За Вашата квалификация и професионален опит нямаме подходящи позиции”.

Най-щастливият момент идва, когато трябва да отидете на гише 7 (в моя случай беше гише 7), за да се отпишете, защото вече сте си намерил работа. Чувството е страхотно.

 

Регистрация в НОИ

След като сте се записал в Бюрото по труда (Агенция по заетостта) и в рамките на 3 месеца от прекратяването на договора ви, трябва да отидете в НОИ – отново по местоживеене.

Със себе си трябва да носите:

  • заявление по образец
  • акт за прекратяване на правоотношението
  • документ, удостоверяващ осигурителен стаж
  • документ за самоличност

Ако сте изпълнили всички процедури и сте попълнили правилно документите, ще получите писмо от НОИ, че ви е отпуснато обезщетение в съответния размер. Също така в този период ще получавате и здравни осигуровки, така че сте обезпечени, в случай че ви се наложи да посетите лекар.

Разхождането в различните звена и справянето с куп административни детайли не е най-приятната работа, но както казах в началото – положението е временно. Така че сложете „розовите очила”, гледайте напред в търсене на работата, за която сте мечтал и бъдете оптимист.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.