Поръчка на уебсайт и уеб услуги

Поръчка на уебсайт или уеб услуга

December 14th, 2014 by
Поръчка на уебсайт и уеб услуги

Поръчка на уебсайт и уеб услуги

Ако до скоро голяма част от бизнесите нямаха уебсайт или поне не активен и поддържан, то към този момент, голяма част от бизнеса е разбрал и усетил силата на уеб представянето и най-малкото има свой актуален уебсайт. В тази статия няма да задълбаваме в темата, а по-скоро ще дадем надяваме се полезна информация за това как и какво трябва да гледате при поръчка на уебсайт или други уеб услуги, като например SEO оптимизация за търсачки, онлайн рекламни кампании, генериране на уеб съдържание, анализ на съществуващ уебсайт и други.

В следващите няколко реда ще се запознаем с процеса на разработка на един уебсайт, както и ще дефинираме различни уеб услуги, които може да поръчате при изграждане на своя уебсайт.

Планиране на уебсайт

Първа важна част от изграждането на един уебсайт е самото планиране на функционалности и визия на сайта. Те трябва да бъдат строго съобразения с основната идея, както и да бъде планирано самото налагане след реализация. В много от проектите на родния интернет небосклон, забелязваме впускане в различни функционалности и ненужни екстри за примерно обикновен имиджов или корпоративен уебсайт.

Дизайн на уебсайт

Избор на дизайн и визуализация на уебсайт

Дизайн и визуализация на уебсайт

След като сме изчистили концепцията идва стъпката за самата визия и дизайн на убесайта. Тук може да се мине през кликаем прототип или директно да се пристъпи към дизайн на визията. В тази стъпка, най-често посредством графична програма (например Photoshop) се изготвя визия на сайта. Тук е добре да бъдат съобразени всички съвременни стандарти и тенденции, за да реализираме актуално изглеждащ уебсайт.  Тук при тази стъпка, може да се заложи и на готова вече визия, която да бъде закупена или ползвана безплатно, ако е налична free версия. Така самият бюджет на реализация на сайта се свива значително, но пък се прави компромис (обикновено) откъм визията и не е на 100% спрямо визията и желанието на клиента.

Имаме ли вече дизайна, който обикновено е като файлове .psd ( генерирани от photoshop) или имиджови файлове .png, може да пристъпим към самото кодиране на уебсайта. То се дели на две основно: front-end  и back-end кодиране.

Front-end кодиране и рязане на дизайн

Front-end кодирането или така нареченото рязане на сайт, рязане на дизайн, включва най-често html и css кодиране на дизайна или по-просто казано, да пресъздадем елементите от картинката с валиден код. Важно е дизайна да е пресъздаден максимално точно, за да се запази създадената визия на уебсайта. Тук в тази част са и варианти при кодиране на уебсайта като примерно респонсив дизайн (responsive) и правилна визуализация за десктоп приложения, мобилни телефони и таблети. В момента тенденцията е използване на responsive design (а не различни версии за всички устройства), като за кодиране се използват html5, css3, javascript. Появиха се и много различни библиотеки (frameworks) за фронт-енд кодиране, които също предлагат страхотни възможности. Такива са например bootstrap, jQuery, Angular JS.

Back-end или използване на готови cms платформи

При реализация на front-end кодиране имаме пресъздаден дизайна вече като валиден код. Това което следва да се направи е back-end кодиране или иначе казано да направим така, че сайта да изпълнява определени функционалности. Например формата за контакти и обратна връзка, когато бъдат въведени данните и се натисне бутона, то да се изпраща мейл със запитване или пък възможност за регистрация на нови потребители, визуализация на статии и новини от база данни и т.н. Тук възможностите относно програмиране са много. Те могат да включват както реализацията на различен език и фреймуорк за програмиране, така и стъпването на готова платформа за управление на съдъжанието (cms) като например wordpress, prestashop, opencart и т.н. Използването и адаптирането на готова платформата, отново би могло да оптимизира бюджета на проекта, но понякога това пък отново изисква компромис откъм функционалност.

След като вече уебсайтът е напълно реализиран, кодиран и тестван, пристъпваме към допълнителни услуги, които могат да бъдат ползвани покрай проекта. Много фирми спират до горните няколко неща, а всъщност следващите услуги са им далеч по-важни за популяризиране и налагане на сайта. Все пак целта на един уебсайт в повечето случаи е не само имидж, но и монтеразиране на трафик, реализиране на поръчки, продажби.

SEO оптимизация

Първото, което трябва да споменем това е оптимизацията на уебсайта за търсещи машини или така наречената SEO оптимизация. Тя включва различни аспекти, но първото, което трябва да се направи е да се анализира и оптимизира самия уебсайт и неговото съдържание. След като това е направено, се пристъпва към тематично изграждане на връзки към уебсайта и позиционирането му по определени параметри. Най-често услугата е разделена на две и обхаща именно обяснените две стъпки. Първата част се осъществява еднократно, а втората се реализира на принципа на абонаментно обслужване. Оптимизацията и доброто позициониране на уебсайт отнема време. Най-често първите резултати по нов уебсайт, могат да се видят едва след няколко месеца работа, а за добрите позиции и задържане на уебсайт, трябва да се работи с години. Много бизнеси пропускат това или просто спират услугата след време, защото не виждат реален резултат на момента, но добрата работа тук, би водила клиенти с години наред след това и то без един лев за реклама. Именно затова, тази стъпка не трябва да се подценява.

Друга услуга, която може и би трябвало да ползвате за вашия уеб бизнес е именно бизнес консултация. В много случаи фирмите сами и по усмотрение ръководят своите интернет проекти, а в голяма част от случаите това не е ефективно и може да бъде оптимизирано. Ако консултирате тази си дейност с уеб експерт, той би могъл да ви помогне с оптимизация на проекта, изчистване на бизнес модела или да предложи нови начини за монетаризиране и популяризиране.

Онлайн реклама и популяризиране на уебсайт

Популяризиране на уебсайт и SEP оптимизация

Популяризиране на уебсайт и SEP оптимизация

Когато си говорим за популяризиране на уебсайт, трябва да имаме предвид многото и различни канали, по които може да привлечем трафик към нашия уебсайт. Възможностите са наистина много и според нашия таргет, трябва да подберем най-правилните, за които да заложим най-ефективния бюджет. При планиране на кампании и популяризиране е добре да направим оценка за ефективността на всеки канал или колко би ни струвал един потребител, докаран от съответния канал. Така например, ако сме заложили фейсбук реклама, seo оптимизация, e-mail маркетинг, ppc реклама (най-често google adwords), трябва да проверим каква ще е стойността на всеки потребител, докаран по съответния начин. Тук трябва да се съобрази и доколко имаме възможност да доведем таргетирани потребители към нашия уебсайт, защото все пак, ако целим продажби, не всеки потребител ни е таргет.

Генериране на съдържание

Не трябва да се пренебрегва и самото съдържание и правилните послания. Освен добре и маркетингово звучащи, текстовете и посланията трябва да са съобразени с SEO и да носят и “правилните” послания за търсещите машини, за да могат потребителите да ни намират по това, което предлагаме.

Уеб експерти за вашия уеб бизнес

Разбира се в тази публикация, могат да се изброят и други специфични услуги, но обхванем ли горните стъпки, това би било едно добро начало за нашия уеб проект. Хубаво е при планиране на сайта, всички тези дейности да бъдат включени и най-вече бюджетирани, защото са важни и не е добре да се пропускат.

Ако на вас ви трябва професионална консултация за вашия уеб бизнес и правилната реализация на уеб проект, уебсайт или платформа, както и различни услуги като seo оптимизация, оптимизация за електронен магазин, e-mail маркетинг кампании и други уеб решения, то не се колебайте да проверите посочените линкове и да се доверите на експертите зад тях.

 

Сигурност и архивиране на данните

Не забравяйте да се погрижите и за сигурността на вашите компютри и сървъри, както и за коректните настройки на вашите мейл, сървъри и архивиране на данните в офиса. За това могат да се погрижат от Solitex.biz

Твоята реклама на това място?

Искаш ли твоята реклама да стои на това място и всеки влязъл в  статията да я види?

Професионална SEO оптимизация от експерти - нашата дигитална агенция предлага професионални SEO услуги, управление на онлайн репутация (ORM); консултации за различни уеб проекти, изгработка на уебсайт или електронен магазин; управление на ppc реклама и управление на представянето на вашата компания в социалните мрежи. Разгледайте и заявете своята уеб услуга сега на www.reshenia.com

Recent Articles

Leave a Reply

© 2023 Uni-muni.com. All rights reserved. Entries RSS
TRUSTi.ca verified
Uni-muni.com е проект на Диномика ЕООД. Други проекти: Дигитална агенция | SEO оптимизация | ORM - онлайн репутация | Изработка на уебсайт | Боби Бончев | Александър Ненов | Trio.bg