Как да използваме дебитната си карта умно и безопасно

дебитна карта безопасност

Подобно на кредитните карти, дебитната карта може да служи за разплащания. Разликата е, че с кредитната карта, вие харчите пари от одобрен кредитен лимит, които после трябва да върнете, а при дебитната карта, парите идват от ваша сметка и те са предварително акумулирани от вас там.

Ако внимателно използвате дебитната си карта, ще можете да плащате с нея без да харчите неразумно, както и ще намалите риска от загуба на пари при кражба или загубване на картата.

Едно от основните неща, които трябва да спазвате е да проверявате своя баланс периодично и да си давате сметка дали харчите разумно или правите импулсивни покупки. Тази стъпка ще ви помогне да изградите култура на харчене на пари.

Запомнете вашия PIN. Важно е наистина този код да е в главата ви, а не написан някъде в портфейла. Така ако загубите или ви откраднат дебитната карта, трудно биха могли да я използват без кода.

При кражба или загуба на дебитна карта, се опитайте да я блокирате колкото е възможно по-бързо. Това ще предотврати опити за нерегламентирано ползване на вашата карта.

Пазете картата си на сигурно място. Примерно не я слагайте в джоб, в който лесно може да падне и да я загубите. Добре е дебитната ви карта да стои в портфейла или на друго сигурно място, където пазите останалите си документи и от където трудно би изпаднала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.