Как да се грижа за татуировката си

След като вече си имате татуировка, може би се питате какви грижи да полагате за нея, така че да не се инвектира раната и да се запазят цветовете в последствие.

Първото нещо, което трябва да направите докато още сте при татуиста е да го разпитате как да се грижите за татуировката си. Все пак той би трябвало най-добре да знае и да ви даде точните съвети.
Когато се приберете с новата татуировка, следвайте инструкциите, които ви е дал. Не разопаковайте татуировката. Би трябвало да е опакована, намазана и превързана добре. Това се прави за да се предпази раната от бактерии.
След като вече премахнете превръзката след като сте я държали колкото са ви казали, може би ще искате да измиете татуировката. Направете го с хладка вода и течен антибактериален сапун.
Поинтересувайте се за специалните продукти и лосиони за татуировки и си набавете за мазане. Хубаво е в продължение
Забравете топлата вана или плуване в басейни, докато татуировката е още нова. Душ – може.
Няколко дни след като татуировката е направена, може да забележите, че тя леко се бели. Това е нормално и няма нужда от паника. Може да прилагате топли влажни компреси няколко пъти на ден за по 2-3 минути. В никакъв случай не се опитвайте да махнете коричката, която се образува през първите дни. Тя ще падне сама с течение на времето.
Друго важно нещо е да пазите татуировката си от слънце. Ултравиолетовите лъчи могат да накарат цветовете да избледнея. Използвайте слънцезащитни кремове с фактор по-голям от 30.

През първите дни и седмици, татуировката търпи промяна и цветовете се фиксират, кожата се възстановява. Цветовете в началото са много наситени, после може да ви се стори, че леко избледняват. Това не трябва да ви плаши, тъй като това са нормалните процеси по заздравяне и фиксиране на новата татуировка.

Ако все пак видите, че новата татуировка започне да се възпалява или кожата не спира да пари и боли, обърнете се веднага към вашия татуист или дерматолог.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.