Как се прави козунак

April 10th, 2012 by

Идва Великден, а покрай него и повечето домакини се замислят дали сами да си направят Великденския козунак или да разчитат на закупен от магазин или места, в които се пекат Великденски козунаци. Обикновено за празника става някакво суетене, ранни записвания и поръчки на козунаци. Някои обаче дали по традиция или от интерес, решават сами да си напрвят този вкусен сладък хляб.

Ако все пак сте от тези, които решавате сами да си направите Великднеския козунак, ето една лесна рецепта, за иначе времеемкия процес на месене и изготвяне на козунаци.

Познати са много и различни варианти приготвяне на козунак. Той е труден за приготвяне, тъй като изисква много време, месене и специални условия – помещението, в което се меси и втасва тестото, трябва да е добре затоплено.

Добрият козунак се познава по това, че е бухнал и се къса на конци. В различните рецепти към козунаците се добавят и ядки като орехи, стафиди,  или настъргана лимонова кора, локум, мармалад.

Маята за козунака се замесва с брашно, прясно мляко, щипка готварска сол и щипка захар при температура 28-30 градуса. След като шупне, се добавя към останалото брашно, яйца, захар, мляко и другите съставки. Меси се продължително време и се оставя на топло да увеличи обема си двойно, като за целта може да се сложи на водна баня. Не трябва да се прекалява със захарта, която е по рецепта, тъй като повечето захар пречи на бухването на тестото. След като втаса тестото, от него се оформят дълги фитили, които се сплитат на плитка, за да стане козунакът на конци. Пече се на умерен огън в предварително загрята фурна.

Твоята реклама на това място?

Искаш ли твоята реклама да стои на това място и всеки влязъл в  статията да я види?

Професионална SEO оптимизация от експерти - нашата дигитална агенция предлага професионални SEO услуги, управление на онлайн репутация (ORM); консултации за различни уеб проекти, изгработка на уебсайт или електронен магазин; управление на ppc реклама и управление на представянето на вашата компания в социалните мрежи. Разгледайте и заявете своята уеб услуга сега на www.reshenia.com

Related Articles

Leave a Reply

© 2022 Uni-muni.com. All rights reserved. Entries RSS
TRUSTi.ca verified
Uni-muni.com е проект на Диномика ЕООД. Други проекти: Дигитална агенция | SEO оптимизация | ORM - онлайн репутация | Изработка на уебсайт | Боби Бончев | Александър Ненов | Trio.bg