Купуване на автомобил

Купуването на автомобил може да се окаже колкото лесно, толкова и трудно. Общо взето зависи от това с какви пари разполагане и колко сте капризни към возилото.
Ако си купувате чисто нов автомобил, то май е сравнително лесно. Избирате марката и се ориентирате измежду различните модели, екстри за моделите, двигатели и т.н. Като се спрете, отивате в представителството на съответната марка и пазарувате. От там би трябвало да ви окажат пълен съпорт по процедурите на закупуване.
Когато пазарувате обаче автомобил втора ръка, нещата може да не са толкова прости.
Първото с което трябва да започнете е да прецените каква сума пари може да отделите за покупката. Сложете си праг над който не искате да минавате, защото принципа “Абе още 500-1000 отгоре и ще взема нещо по-добро” може да ви окаже лоша шега на бюджета след това.
След като го направите, отворете сайтовете за продажба на автомобили и автомобилни аксесоари и започнете да търсите за да видите горе долу какво може да купите с приготвената сума пари.
Когато си набележете модели, марки, екстри, може да започнете да прозвънявате харесаните обяви и да си уреждате огледи. Ако имате възможност взете човек, който разбира от коли и може да ви посъветва.
Независимо дали купувате от автокъща или частно лице, може да се пазарите за цената. Обиквено се навиват на отстъпки и може да свалите добра сума от обявената цена. В много случаи, цената в обявата е надута, точно заради пазарлъка след това и това, което търговецът очаква е по-малка сума.
Когато се спазарите, трябва да направите договор за продажба. Ако купувате от частно лице, договорът трябва да се изповяда пред нотариус.
Ако сте закупули от автокъща, също ще ви издадат документи за продажбата, с които автомобилът ще трябва да се регистрира в КАТ, ако не е вече регистриран.
С продавача може да се уговорите и кой ще покрие разноските по продажбата или как ще си ги разделите.
След като закупите автомобила, ваше задължение е да го регистрирате и в данъчното на ваше име.
Трябва да направите и задължително технически преглед и гражданска отговорност, ако няма направени.
Ако ще карате извън населени места, трябва да си закупите и винетка. По желание може да си направите и автокаско на автомобила, което би покрило щети при настъпване на определени застрахователни събития.
Друго важно нещо след покупката е да окомплектовате автомобила със задължителните аксеоари: сигнална жилетка, триъгълник, аптечка, пожарогасител, както и може да си набавите инструменти за евентуални спешни ремонти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.