Как се прави кисело зеле

Киселото зеле е продукт, който по традиция се прави в българското семейство като зимнина и е нещо което присъства под една или друга форма на трапезата ни през зимата.
Приготвя се в началото на ноември месец и може да изкара цяла зима, докато е студено, а дори и после да бъде консервирано.
Избират се средно големи и стегнати зелки, които се разцепват откъм кочана на 3-4 сантиметра дълбочина. След това се подреждат в бидон плътно и се притискат отгоре с дървен похлупак и камък или друго към дъното на бидона.
Следва заливане със солен разтвор от студена вода и морска или готварска сол в съотношение 10 литра вода и 400 грама сол.
Така приготвената саламура трябва дада покрие зелето и да излезе на около 10-15 см над похлупака, който затиска зелето.
Няколко дни след слагането на зелето трябва да започне претакането на зелето, т.е. подмяна на саламурата. Това става в продължение на две седмици и през ден. Източването може да стане с маркуч.
Когато зелето втаса добре, може да започнете консумасията, като когато вадите зелки, не забравяйте отново да претискате другите към дъното и да не остават непокрити в саламура – зелев сок.

One thought on “Как се прави кисело зеле

  1. Супер, точно търсих как да приготвя за зимата подобно нещо и статията се оказа много полезна :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.