Как да купя имот и какво трябва да знам

Решили сте да си закупите имот независимо дали къща или апартамент или друг имот. Има някой неща, които е добре да знаете за да закупите читав имот без да ви врътнат.

Първото нещо, което трябва да направите е да прецените какво ви е необходимо като параметри на имота, а именно: квадратура, местоположение, цена, степен на обзавеждане, екстри и така нататък.

След това трябва да имате идея как ще финансирате покупката на имота. Вариантите са с общо взето два: с ваши спестени пари и другия вариант е с ипотечен банков кредит. Ако действате чрез банка, ще ви отнеме малко повече време, тъй като се кандидаства, подготвят се документи, прави се оценка на имота и може да мине от няколко седмици до няколко месеца докато подготвите всичко и парите са вече при вас. Освен това в този случай трябва да имате предвид конкретен апартамент, за който вече сте подписали предварителен договор и сте капарирали част от сумата. Обикновено така се процедира.

Следва да пристъпите към търсене. И тук вариантите общо взето са два. Първият е да търсите с помощта на агенция за недвижими имоти и тя да ви преведе през процедурата за покупка и да търси вместо вас. Това е някакъв вариант, който ще ви спести усилия и нерви, но това се заплаща и сумата обикновено е процент от цената на жилището, т.е. може да стигне до няколко хилядарки отгоре в зависимост от имота. Освен всичко, агенциите имат за крайна цел сключване на сделка, т.е. идеята е да ви продадат имот, така че в случая се молете да попаднете на коректни.

Другият вариант е да действате сами и да намерите имот. В много от сайтовете може да пуснете обява като частно лице. В случая дори продавача да е с агенция, вие може да си договорите да не плащате комисионна на агенцията, защото много често агенциите взимат комисионна от продавача и купувача.

При избор на имот независимо с агенция или не, много добре трябва да проучите всички въпроси, които ви интересуват. За нищо на света не избързвайте и не се поддавайте на трикове от сорта “имам още един купувач”, “който изпревари, той ще купи”. Дори да изтървете имота, ще излезе нещо друго.

Знайте, че можете да преговаряте и да се пазарите. Имате реална възможност да свалите доста проценти от цената. Знайте, че вие в случая сте човекът с парите, а отсрещната страна иска вашите пари.. така, че преговаряйте и се пазарете за цена, допълнителни екстри и така нататък.

Когато изберете имот и се спазарите за цената не подписвайте нищо. Дори да сте с агенция, по-добре си наеме адвокат, който да ви подготви договите. В зависимост от как плащате може да ви трябва предварителен договор и после договор за продажба. Наистина не пропускайте фазата с адвоката. По-добре да скипнете агенцията, отколкото добър адвокат, който да ви представлява при сделката. Все пак става въпрос за доста пари и има някакъв шанс да ви изиграят.

Адвокатът трябва да проучи имота, дали има някакви тежести и други уловки. Добре е да искате клауза в договора, която урежда да се покрият задължения по имота от собственика.

След като подготвите всички договори, сделката трябва да се изповяда пред нотариус.

Последното, което остава е да си прехвърлите всички партиди за битовите сметки към имота.

Може да се договорите и с продавача, кой и как да се поемат разходите по прехвърлянето на имота.

Общо взето това е основното, което трябва да знаете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.