Как да следя маслото на колата и къде се долива

Щом четете тази статия, значи отскоро имате автомобил или просто досега не ви се е налагало да го поддържате.
Нужно е да се знаят някои неща за поддръжката на автомобила, които всеки собственик трябва да прави като процедури периодично. В това число е и проверката на нивото на маслото. Аз го правя веднъж месечно или преди всяко по-дълго пътуване с автомобила.
Маслото може да проверите, като отворите предния капак (ако двигателят ви е отпред) на автомобила. Оставете капака отворен като го подпрете със специалната подпора (метална пръчка, която се намира под капака).
След това намерете, къде ви стои щеката за маслото. Това е дълга пластина, която влиза до най-долу на двигателя и завършва с пластмасова дръжка, чрез която може да бъде изтеглена. Стой някъде в центъра и горе на двигателя.
Изтеглете щеката за маслото и забележете до къде е омаслена. На щеката трябва да има две резки. Едната трябва да маркира долното ниво до което може да е маслото, а другата горното. Добре е маслото да е някъде по-средата на щеката. Ако е зацапана повече щеката, може да я почистите с парцалче и да замерите отново.
Внимание: замерването се прави при изстинал двигател и автомобила не трябва да е поставен под наклон.
Ако има нужда да се долива масло, вземете от маслото подходящо за вашия двигател и долейте. Доливането става от голяма капачка, която се намира най-горе върху вашия двигател. Отвийте я и долейте.
Обикновено, когато в сервиз ви сменят маслото, поставят маркер кога трябва да се смени пак маслото и какво масло е сложено. Този маркер е обикновено бележка, която се лепи под капака или на шофьорската врата, когато е отворена. На тази бележка пише следваща дата за смяна на маслото или на колко километра трябва да се смени. Също така пише и вида на сложеното масло.
Ако не може да се справите сами със смяната на масло, най-добре посетете сервиз.

One thought on “Как да следя маслото на колата и къде се долива

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.