Как да пестим електроенергия (ток) вкъщи

пестене на електроенергия

Повечето нови уреди идват с показател за енергийна ефективност, който може да следите още при покупката. Разбира се има трикове с които може да спестявате енергия в дома или да получавате по-евтина енергия.
Първи пример е използването на лаптоп вместо настолен компютър. Лаптоп или нетбуците хабят много по-малко енергия отколкото големите стационарни компютри.
Много популярно е използването на така наречените „зелени аксесоари“, които могат да пестят енергия. Таскива са най-вече зарядни устройства за различни момилни телефони, фотоапарати и т.н., които зареждат със слънчева светлина.
Друго, което може да направите, ако имате възможност е да използвате соларни панели на вашето жилище, които да произвеждат част от изразходваната в жилището енергия. А ако живеете в къща, може дори да използвате вятъра за производство на енергия. Разбира се последните две неща изискват доста висока първоначална инвестиция.
Замислете се и как разходвате енергията. Не оставяйте елетроуреди включени, ако не ги използвате, изгасяйте осветлението, когато излизате навън или не сте в стаята. Изключвайте зарядните за телефоните, когато ви няма, защото те също продължават да хабят енергия. Може да е незначително, но ако един милион хора го правят си е нещо.
Замислете се и мислете върху проблема и вижте какво още бихе могли да направите за да харчите по-малко енергия в бита си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.