мотивационно писмо

Как се пише мотивационно писмо за кандидатстване за работа

June 30th, 2011 by

Много от работодатели все още изискват и мотивационно писмо (или cover letter) към документите за кандидатстване. Колко и да се пренебрегва този документ, той би бил полезен в някои случаи. Все пак за някои позиции кандидатстват стотици кандидати, а и cv-тата са сравнително стандартни и няма как да се варира много при тяхното писане. Затова мотивационното писмо може в някои случаи да ви спечели викането на интервю поне.

Идеята на мотивационното писмо е в няколко реда (до една страничка) да убедите, човека, който ви разглежда документите да ви покани на интервю или по-точно да обясните защо именно вие сте подходящия кандидат за тях.

Ето няколко правила, които може да спазвате при изготвянето на мотивационно писмо:

1. Адресирайте писмото, ако е възможно до конкретен човек. Поинтересувайте се кой е собственика, висшия мениджър или мениджъра на отдела за който кандидатствате.
2. Мотивационното писмо е допълнение към вашата автобиография. Тя трябва да бъде изготвена добре и да „грабва“. Мотивационното писмо допълва и акцентира на важните неща от вашето CV.
3. Не използвайте едно и също мотивационно писмо за всички длъжности за които кандидатствате. Опитайте се да направите мотивационно писмо за конкретната длъжност всеки път и за конкретния работодател.
4. Не прекалявайте с текста. Вече споменахме, че мотивационното писмо трябва да е от няколко реда до една страничка максимум
5. Форматирайте добре мотивационното писмо и заложете на визията.
6. Не прекалявайте с нещата, които казвате. Добре е да изброите две – три важни неща за вас, както и задължително да споменете примерно как бихте разрешили проблем, който имат в дадената компания или какво бихте правили на посочената длъжност, но внимавайте с това.

Накрая завършете с отворен въпрос към работодателя или с това, че сте готови за среща с него.

Твоята реклама на това място?

Искаш ли твоята реклама да стои на това място и всеки влязъл в  статията да я види?

Професионална SEO оптимизация от експерти - нашата дигитална агенция предлага професионални SEO услуги, управление на онлайн репутация (ORM); консултации за различни уеб проекти, изгработка на уебсайт или електронен магазин; управление на ppc реклама и управление на представянето на вашата компания в социалните мрежи. Разгледайте и заявете своята уеб услуга сега на www.reshenia.com

Related Articles

One Response to “Как се пише мотивационно писмо за кандидатстване за работа”

  1. […] още на ниво изпратени документи: автобиография и мотивационно писмо. Именно затова е важно автобиографията, която сме […]

Leave a Reply

© 2023 Uni-muni.com. All rights reserved. Entries RSS
TRUSTi.ca verified
Uni-muni.com е проект на Диномика ЕООД. Други проекти: Дигитална агенция | SEO оптимизация | ORM - онлайн репутация | Изработка на уебсайт | Боби Бончев | Александър Ненов | Trio.bg