Как се пише мотивационно писмо за кандидатстване за работа

мотивационно писмо

Много от работодатели все още изискват и мотивационно писмо (или cover letter) към документите за кандидатстване. Колко и да се пренебрегва този документ, той би бил полезен в някои случаи. Все пак за някои позиции кандидатстват стотици кандидати, а и cv-тата са сравнително стандартни и няма как да се варира много при тяхното писане. Затова мотивационното писмо може в някои случаи да ви спечели викането на интервю поне.

Идеята на мотивационното писмо е в няколко реда (до една страничка) да убедите, човека, който ви разглежда документите да ви покани на интервю или по-точно да обясните защо именно вие сте подходящия кандидат за тях.

Ето няколко правила, които може да спазвате при изготвянето на мотивационно писмо:

1. Адресирайте писмото, ако е възможно до конкретен човек. Поинтересувайте се кой е собственика, висшия мениджър или мениджъра на отдела за който кандидатствате.
2. Мотивационното писмо е допълнение към вашата автобиография. Тя трябва да бъде изготвена добре и да „грабва“. Мотивационното писмо допълва и акцентира на важните неща от вашето CV.
3. Не използвайте едно и също мотивационно писмо за всички длъжности за които кандидатствате. Опитайте се да направите мотивационно писмо за конкретната длъжност всеки път и за конкретния работодател.
4. Не прекалявайте с текста. Вече споменахме, че мотивационното писмо трябва да е от няколко реда до една страничка максимум
5. Форматирайте добре мотивационното писмо и заложете на визията.
6. Не прекалявайте с нещата, които казвате. Добре е да изброите две – три важни неща за вас, както и задължително да споменете примерно как бихте разрешили проблем, който имат в дадената компания или какво бихте правили на посочената длъжност, но внимавайте с това.

Накрая завършете с отворен въпрос към работодателя или с това, че сте готови за среща с него.

One thought on “Как се пише мотивационно писмо за кандидатстване за работа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.