Как се пише автобиография (CV) за работа

Добре написаната автобиография или CV (Curriculum vitae) може да е ключ към успеха за намирането на точната работа. Много кандидати биват отсяване още на ниво изпратени документи: автобиография и мотивационно писмо. Именно затова е важно автобиографията, която сме пратили да грабне човека, който я гледа и отговаря да минем по напред към интервютата за работа.

Няколко са нещата, които трябва да следвате при съставянето на вашата автобиография:

Първо не прекалявайте с детайли и подробности. Сложете най-важните елементи, които мислете, че ще спелят съответния работодател.
Така трябва да напишете и подредите нещата, че да е лесно за четене и това на което искате да акцентирате да е винаги пред очите на този, който ви я чете.
С автобиографията си трябва да покажете предимствата си спрямо останалите кандидати за работа.
Ако има изисквания за длъжността за която кандидатствайте и вие отговаряте на тях, е добре да е засегнато в автобиографията ви.
Не посочвайте лъжливи данни за вас и за това което умеете или сте учили.

Ето и някой необходими реквизити, които всяка автобиография трябва да съдържа:

• Лични данни и контактна информация – в този раздел от вашето CV посочете основната информация за вас като имена, години, семейно положение, както и контактна информация и начини за връзка с вас като: телефон, email, адрес. Може да добавите и ваша снимка в този раздел
• Посочете длъжността за която кандидатствате
• Тук е моментът в който трябва да пишете за вашето образование. Започнете от това, което сте завършил последно и се връщайте назад.
• Следва професионалният ви опит. Един от най-важните раздели. Отново започнете от последното си работно място и описвайте къде, колко време на каква позиция сте работили, като е възможно да добавите и кратка характеристика на вашите задължения при съответния работодател.
• Квалификации и курсове – ако имате такива, които биха били от полза за кандидатстваната длъжност е добре да ги опишете. Ако искате да акцентирате на други ваши допълнителни умения, които са във връзка, също може да ги споменете тук.
• Интереси – тази част може да я включите като опишете от какво се интересувате.

Това е принципно. Ако имате възможност подновявайте CV-то си за всеки работодател при който кандидатствате и отсявайте и наблягайте на нещата, които ще са важни за съответната позиция.

One thought on “Как се пише автобиография (CV) за работа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.