дебитни карти

Разлика между дебитна и кредитна карта

April 25th, 2011 by

Хубаво е добре да познавате същността на дебитните и кредитните карти, за да може по-лесно да управлявате вашите лични финанси.
Най-основно при дебитните карти вие плащате с пари, които вече имате и сте внесли по един или друг начин в картовата сметка към която е издадена дебитната карта.
При кредитните карти, обикновено плащате с пари, които са ви отпуснати от банката като кредитен лимит, т.е. след усвоявване вие ще трябва да ги възстановите, а докато това стане, плащате лихва по усвоената сума.

Ето някой основни разлики и прилики между кредитна и дебитна карта:
1. При покупки с дебитна карта, за разлика от кредитната карта, сумата за покупката не се изважда от лимита отпуснат от кредитната компания или банката, а директно от банковата сметка или друга предплатена сметка на картодържателя.
2. Кредитните карти обикновено са с по-големи такси за теглене на пари в брой от банкомат. Целта на банките е да стимулират по-скоро разплащането с кредитни карти, отколкото в кеш. Таксата при теглене в повечето случаи е фиксирана такса + някакъв процент от теглената сума.
3. Ползването на кредитна карта, изисква последващо възстановяване на изтеглената сума и някакви лихви по нея, освен ако няма гратисен период за олихвяване.
4. Лимита ви по кредитната карта се одобрява предварително от банката.
5. Чисто психологически и е много по-лесно да харчите пари с плащане на карта, отколкото при плащане в брой. Затова е добре да сте на ти с планирането на “личните финанси”, както и съветват, че е добре да се избягват импулсивни покупки.

Твоята реклама на това място?

Искаш ли твоята реклама да стои на това място и всеки влязъл в  статията да я види?

Професионална SEO оптимизация от експерти - нашата дигитална агенция предлага професионални SEO услуги, управление на онлайн репутация (ORM); консултации за различни уеб проекти, изгработка на уебсайт или електронен магазин; управление на ppc реклама и управление на представянето на вашата компания в социалните мрежи. Разгледайте и заявете своята уеб услуга сега на www.reshenia.com

Related Articles

Leave a Reply

© 2023 Uni-muni.com. All rights reserved. Entries RSS
TRUSTi.ca verified
Uni-muni.com е проект на Диномика ЕООД. Други проекти: Дигитална агенция | SEO оптимизация | ORM - онлайн репутация | Изработка на уебсайт | Боби Бончев | Александър Ненов | Trio.bg