Разлика между дебитна и кредитна карта

дебитни карти

Хубаво е добре да познавате същността на дебитните и кредитните карти, за да може по-лесно да управлявате вашите лични финанси.
Най-основно при дебитните карти вие плащате с пари, които вече имате и сте внесли по един или друг начин в картовата сметка към която е издадена дебитната карта.
При кредитните карти, обикновено плащате с пари, които са ви отпуснати от банката като кредитен лимит, т.е. след усвоявване вие ще трябва да ги възстановите, а докато това стане, плащате лихва по усвоената сума.

Ето някой основни разлики и прилики между кредитна и дебитна карта:
1. При покупки с дебитна карта, за разлика от кредитната карта, сумата за покупката не се изважда от лимита отпуснат от кредитната компания или банката, а директно от банковата сметка или друга предплатена сметка на картодържателя.
2. Кредитните карти обикновено са с по-големи такси за теглене на пари в брой от банкомат. Целта на банките е да стимулират по-скоро разплащането с кредитни карти, отколкото в кеш. Таксата при теглене в повечето случаи е фиксирана такса + някакъв процент от теглената сума.
3. Ползването на кредитна карта, изисква последващо възстановяване на изтеглената сума и някакви лихви по нея, освен ако няма гратисен период за олихвяване.
4. Лимита ви по кредитната карта се одобрява предварително от банката.
5. Чисто психологически и е много по-лесно да харчите пари с плащане на карта, отколкото при плащане в брой. Затова е добре да сте на ти с планирането на “личните финанси”, както и съветват, че е добре да се избягват импулсивни покупки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.