Как да си направя дебитна карта

дебитни карти

Дебитната карта е вид срество за разплащане при покупка на стоки и услуги. Представлява пластмасова карта със стандартизиран размер и с магнитни съхранение на данни в нея. Всяка карта е свързана към определена картова или друга сметка и при работа с картата се отчитат движения и по-сметката към нея.
Дебитните карти могат да се ползват за плащане на каса в магазини, за получаване на пари, за теглене на пари от банкомат, за интернет разплащания и други.

Ето как да си направите дебитна карта:
1. Изберете си някоя банка. Вече не вярвам да няма банка, която да не може да ви извади такава карта. Може да проучите и различни банки и да видите какви са им условията, такси, лихви за откриване на сметка и издаване на дебитна карта.
2. След като сте си избрали ще трябва да попълните документите заедно със служител от банката.
3. Обикновено след попълване на документите се чака изестно време за издаване на картата. Може да отнеме между седмица и две, след което ще трябва да отидете във въпросния клон на банката да си я вземете или вероятно може да ви я пратят по пощата или куриер. В другите страни има такава услуга, за България не знам.
4. При получаване на картата, обикновено е получавате със запечатан и непрозрачен плик, който съдържа вашия пин код. Всяка карта има пин код (обикновено 4 цифрен код за сигурност), който ще ви се изисква всеки път при плащане на каса или при теглене на пари от банкомат. Запомнете кода на изуст и не го казвайте или пишете по картата или някъде другаде във вас.
5. По желание може да смените пин кода, който ви е даден с ваш, който може да си запомните по-лесно. това става на банкомат. Просто поставете картата в устройството и следвайте инструкциите. Смяната на пин код обикновено е в “Други услуги” от менюто на банкомата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.