Как да управлявам личните си финанси

Управлението на личните финанси е нещо, което изисква много дисциплина и постоянноство. Проучвания показват, че отнема поне две седмици за да се научите да не харчите безразборно. Започнете още от днес и се опитайте да си изградите навик на харчене и пазаруване, така, че да може максимално да управлявате своя бюджет.

Управление на личните финанси – съвети:

1. Направете си справка точно с колко пари разполагате по сметки, както и си запишете колко са месечните ви приходи.

2. Опитайте се след това известно време да записвате всичко, което харчите, като започнете от периодичните сметки които плащане, минете през разходите за храна и всичко, друго което харчите.

3. Прегледайте списъка с харчовете. ЩЕ се учудите колко по-голям е от списъка с приходите. 🙂 Сега разгледайте разходите по-внимателно и се опитайте да маркирате разходи, които бихте могли да не правите, импулсивни разходи и въобще вижте къде и как може да оптимизирате вашите разходи.

4. Опитайте се когато пазарувате да не действайте импулсивно. Замисляйте се дали наистина имате нужда от това, което купувате.

5. Направете си график за покупки и предварително си правете лист на покупките, както и преценявайте дали и от какво имате нужда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.