Как да си намеря квартира

как да си намеря квартира

Начините за търсене на нова квартира са много. Може и да импровизирате, но всичко зависи от това колко време имате да търсите, какви пари може да отделите и дали въобще желаете да си търсите сами или искате квартирата сама да ви намери 🙂
Ето няколко начини за които се сещам аз в момента:
– с агенция – срещу оговорката, че ще заплатите комисионна (най-често на стойност 50% от първия наем) вие може да зададете критерии за търсене на някои от многобройните агенции за недвижими имоти, които са на пазара. Внимавайте при избора. Аз лично много мразя агенциите, защото само те скубят, не търсят по зададените критерии, а ти набутват каквото им падне. След като зададете на своя брокер критериите, той ще започне да търси и да ви звъни за всяка една “интересна” обява. Някой от брокерите само прозвъняват и чакат вие да им се обадите – според мен това е ясен сигнал, че агенцията е мизерна.
Ако по телефона си харесате нещо, то си оговаряте оглед. Тук също трябва да внимавате, защото много често е практика да ви искат 5-10 лева за огледа, като казват, че тези парички се приспадат от комисионната, ако наемете, а това били транспортни разходи. Все едно да идете в плод-зеленчука и магазинера да ви иска 5 лева да ви покаже стоката си… сори, ама е тъпо и не трябва да е така.
Още един съвет, ако жилището не отговаря на критериите, които сте задали първоначално и все пак са ви поканили на оглед, като са пропуснали да отбележат разликата (примерно апартамента е с ТЕЦ, а вие сте посочили, че парно не желаете), то теглете една майна на агенцията и намерете друга или си намерете къща сами
В интерес на истината, ако попаднете на точната агенция си спестявате малко главоболие на цената на половин наем. Както казах аз не обичам агенциите. Губят ми времето и са пари на вятъра.
– тъсите сами – отваряте сайтове за имоти (като имоти.нет) и обяви за жилища. Купувате вестници (позвънете или софийски обяви) и започвате да се борите. Зад повечето обяви стоят агенции отново, така че внимавайте. Някои от сайтовете предлагат филтър за изключване на обявите, които не са от частни лица.
– търсене чрез приятели – разпитайте всичките си познати и приятели дали случайно не знаят, някой който дава под наем.
– по хард импровизации – примерно аз съм правил следното: разпечатвам много малки обяви. Взимам едно лепило и един уикенд обикалям по входовете на блоковете из кварталите, които ме интересуват, за да забеля обявата си. НА повечето места веднага ги късат, но все пак така намерих една от квартирите си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.