Как да избера имот и какво да гледам

избор на имот

Приемаме, че вече сте открили своята добра оферта по един или друг начин и сега остава да отидете да видите жилището. Уговаряте оглед и отивате.

Ето какво е добре да забележите при огледа на жилище, което смятате да наемете или купите:

1. Квартала – виж околните сгради. Какви хора живеят в квартала. Дали мястото е спокойно или е блока или къщата е на основна пътна артерия и нон стоп ще минават автомобили.
Забележете дали има достатъчно тревни площи около блока. Обърнете внимание дали има удобни места за паркиране, ако сте шофьор. Това е важно, защото може да губите по час всяка вечер в търсенен на място за паркиране.
Друго, което е хубаво да забележите, е дали има улично осветление, както и бездомни кучета наоколо. Все пак, ако се прибирате вечер, може да е опасно понякога.

2. Самата сграда – има ли или не външна изолация. Сградата нова ли е или стара соц сграда. Панел или тухла е.

3. Входа – поддържан ли е входа, дали стените са изрисувани, пощите препълнени със спам. Как е асансьора. Заключва ли се или не входа.
Може да се качите до етажа и пеш и да обърнете внимание дали апартаментите имат следи от разбиване. В някои проблемни входове се вижда ясно как вратите са разбивани и правени. Това не говори добре за мястото.

4. Апартамента – на пръв поглед се вижда дали апартамента е подсигурен. Солидна и сигурна ли е входната врата.
Разгледайте добре стаите. Устройват ли ви като разположение.
Ето някои малки неща, на които е добре да обърнете внимание:
– има ли апартамента външни стени
– как се отоплява – има ли тец? Понякога сметките за тец могат да са убийствени. Добре е да помолите хазяйна за няколко стари сметки за да се ориентирате или да си го разпитате какви са приблизителните разходи за парно.
– топла вода – навреме ли идва – живял съм в апртамент в лозенец, в който за да дойде топла вода, тя трябваше буквално да се източва 30 мин, което е адски неудобно, а и се плаща.
– хлебарки – трудни са за откриване, но могат да са много дразнещи след като се нанесете.. има ги почти навскяъде.
– дограма – ако е дървена, то добре уплътнена ли е
– влага – дали избива някъде по стените влага и мухъл
– настилки – добри ли са настилките – ако е паркет, скърцето може да е доста дразнещо
– гледката – какво ви се открива пред прозорец – приказна гледка към море, градинка, планина или огромен панелен блок.

На първия оглед е важно да преговорите всички условия още веднъж: наем, ще има ли депозит и колко ще е, при какви условия се връща, как да сключите договор, дали ще опишете имуществото и състояните му в договора, вдигане на наема и такива неща, които са важни.

One thought on “Как да избера имот и какво да гледам

  1. Очевидно този който е написал публикацията е добре подготвен с темата след като детайлно излага възможностите все пак трябва да знаем че понякога евтиното излиза скъпо и е по добре когато отиваме на екскурзия да сме подготвени за някакви странични разходи. все пак публикацията е добра и дори и да не се възползвате от съветите то поне е добре да имате предвид че почивка на море, Свети влас например или в Гърция или Турция не е чак толкова недостъпна цел за хората с по малки възможности. И сега е момента да пътуваме и да се наслаждаваме на морето и слънцето, после остават само страхотните снимки и спомените и пак ще си мечтаем за лятото 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.