Какво е Домейн? Как да изберем име на сайт?

March 20th, 2011 by

Домейнът е уникалното име, което ви позволява да достъпите определен интернет сайт. Домейн идва от английски и означава област или владение.
Ще върна крачка назад за да обясня малко по-добре.
Всеки сайт, който виждате в интернет физически съдържа някакви файлове качени на сървър. Това физическо съхранение на файлове се нарича хостинг. Освен това всяко физическо място, където се съдържат тези файлове, може да бъде достъпено и си има уникален IP адрес, който изглежда по подобен начин: 212.133.42.4.
Това е доста труден за запомняне начин за влизане в сайтове и затова на помощ идва системата за имената на домейните, която позволява срещу всеки такъв сложен ip адрес, да се запише име (уникално), което при изписване в браузъра да отваря дадения сайт.
Домейн или име на вашия сайт, може да си закупите от почти всяка хостинг компания. Тя може да ви предостави и място (хостинг) за вашите файлове.
При избора на домейн ще трябва да изберете и разширение. Някой от най-популярните са com, net, org, info, както и bg, което е характерно за България. При регистрацията на определено разширение може да има някои ограничения, но при всички е валидно правилото, че това което сте си избрали, трябва да е уникално за даденото разширение, т.е. не може да има две еднакви имена с едно и също разширение.
Когато избирате име на вашия сайт, се придържайте към това, името да е достатъчно значещо, кратко и ясно. Избягвайте повече от две думи + разширението.
Аз лично предпочитам .com или .bg домейните, но пък ако името, което сте си избрали е свободно с други разширения, няма лошо да го регистрирате.

Твоята реклама на това място?

Искаш ли твоята реклама да стои на това място и всеки влязъл в  статията да я види?

Професионална SEO оптимизация от експерти - нашата дигитална агенция предлага професионални SEO услуги, управление на онлайн репутация (ORM); консултации за различни уеб проекти, изгработка на уебсайт или електронен магазин; управление на ppc реклама и управление на представянето на вашата компания в социалните мрежи. Разгледайте и заявете своята уеб услуга сега на www.reshenia.com

Recent Articles

Leave a Reply

© 2023 Uni-muni.com. All rights reserved. Entries RSS
TRUSTi.ca verified
Uni-muni.com е проект на Диномика ЕООД. Други проекти: Дигитална агенция | SEO оптимизация | ORM - онлайн репутация | Изработка на уебсайт | Боби Бончев | Александър Ненов | Trio.bg