обезщетение за безработен

Как да получа обезщетение от НОИ, ако съм безработен?

November 16th, 2017 by

 

Как да получа обезщетение от НОИ, ако съм безработен?

обезщетение за безработен

Не губете времето си, а се регистрирайте в Бюрото по труда!

Всеки от нас се е изправял пред въпроса: Какво ще стане, ако остана без работа?

Временното решение, докато си намерите нова работа, е да се регистрирате в Агенцията по заетостта, а после и в НОИ, за да получите полагащото ви се обезщетение, както и здравни осигуровки. Те се получават при условие, че на работното си място сте бил осигуряван срещу този риск в девет от последните 15 месеца.

Като човек минал по този път, ще ви кажа, че Бюрото по труда не е най-приятното място. Ежемесечното му посещение, за да се подпишете, че все още сте безработен, също не помага особен на самочувствието ви. Но мисълта, че положението е временно, внася лъч светлина.

Преди да се запознаете с процедурата по регистрация в Бюрото по труда и НОИ, ще обърна внимане на това, какво обезщетение можете да очаквате от осигурителния институт.

 

Осигуряване от НОИ при безработица

След приетите промени в Кодекса на социалното осигуряване хората останали без работа могат да получават обезщетение в рамките най-много на 12 месеца, ако са натрупали трудов стаж от 12 и повече години. При трудов стаж до 3 години, безработните ще получават обезщетение в рамките на 4 месеца; от 3 до 6 години – 6 месеца; от 6 до 9 години – 8 месеца; от 9 до 12 години – 10 месеца.

На следващо място има значение и как сте прекратил трудовите си взаимоотношения с работодателя си. Ако сам сте пожелал да напуснете работа, при взаимно съгласие или дисциплинарно уволнение, имате право да получавате обезщетение в рамките на 4 месеца. Сумата, която ще ви се изплаща е 7,20 лв. на ден или около 160 лева на месец.

В останалите случаи обезщетението се изчислява като 60% от осигуряването, което сте получил през последните 24 месеца. Максималната сума, която НОИ може да ви изплати, е 1560 лв. на месец.

 

Регистрация в Бюрото по труда

За да достигнете до обезщетението, първо трябва да се регистрирате като безработен в Бюрото по труда. Регистрацията става по местоживеене, тоест отивате в бюрото, което отговаря за вашия район. Трябва да се регистрирате в 7 дневен срок от прекратяването на трудовия договор. Със себе си трябва да носите:

  • Заявление декларация по образец
  • документ за самоличност
  • трудова книжка и заповед за освобождаване, оформени от отдел ТРЗ и личен състав
  • документ, удостоверяващ общ и/или служебен стаж и /или осигурителен стаж, оформени и счетоводстово
  • копие от диполмите за завършено образование (не винаги ги искат, но бъдете подготвени)

С този пакет от документи, отивате в Бюрото по труда и чакате да дойде вашия ред на гишето. След като ви регистрират, ще ви дадат картонче, на което се записва коя е следващата дата и час, на която трябва да се явите в Бюрото, за да се подпишете, че все още сте безработен. Това се случва всеки месец – знам, неприятно е. Имайте предвид, че ако ви предложат работа и откажете 3 пъти, регистрацията в бюрото ще се прекрати. Не е изключено обаче, да чуете реплика: „За Вашата квалификация и професионален опит нямаме подходящи позиции”.

Най-щастливият момент идва, когато трябва да отидете на гише 7 (в моя случай беше гише 7), за да се отпишете, защото вече сте си намерил работа. Чувството е страхотно.

 

Регистрация в НОИ

След като сте се записал в Бюрото по труда (Агенция по заетостта) и в рамките на 3 месеца от прекратяването на договора ви, трябва да отидете в НОИ – отново по местоживеене.

Със себе си трябва да носите:

  • заявление по образец
  • акт за прекратяване на правоотношението
  • документ, удостоверяващ осигурителен стаж
  • документ за самоличност

Ако сте изпълнили всички процедури и сте попълнили правилно документите, ще получите писмо от НОИ, че ви е отпуснато обезщетение в съответния размер. Също така в този период ще получавате и здравни осигуровки, така че сте обезпечени, в случай че ви се наложи да посетите лекар.

Разхождането в различните звена и справянето с куп административни детайли не е най-приятната работа, но както казах в началото – положението е временно. Така че сложете „розовите очила”, гледайте напред в търсене на работата, за която сте мечтал и бъдете оптимист.

Успех!

Твоята реклама на това място?

Искаш ли твоята реклама да стои на това място и всеки влязъл в  статията да я види?

Професионална SEO оптимизация от експерти - нашата дигитална агенция предлага професионални SEO услуги, управление на онлайн репутация (ORM); консултации за различни уеб проекти, изгработка на уебсайт или електронен магазин; управление на ppc реклама и управление на представянето на вашата компания в социалните мрежи. Разгледайте и заявете своята уеб услуга сега на www.reshenia.com

Recent Articles

Leave a Reply

© 2023 Uni-muni.com. All rights reserved. Entries RSS
TRUSTi.ca verified
Uni-muni.com е проект на Диномика ЕООД. Други проекти: Дигитална агенция | SEO оптимизация | ORM - онлайн репутация | Изработка на уебсайт | Боби Бончев | Александър Ненов | Trio.bg