Сайтове за земетресения и какво се прави при силно земетресение

May 22nd, 2012 by

На територията на България има няколко по-опасни земетръсни зони и в страната ни периодично се случва да друсне малко. Понякога тези земетресения са по-силни и плашещи. Обикновенно земетресенията, които се усещат са над 2,5 по скалата на Рихтер.

На територията на България всекидневно се регистрират по няколко земетресения, но за щастие са слаби.

Тези дни в Перник имаше и по-силно земетресение, което почти стигна до 6 по Рихтер, което е на границата между средните и силните земетресения.

Сайтове за следене на земетресения

В няколко сайта може да следите за активността на територията на България и въобще за регистрираните земетресения по целия свят:

– сайтът на геофизичния институт към БАН, където публикуват информация за активността на територията на страната http://ndc.geophys.bas.bg/ – тук има карта и всички регистрирани земетресения. Сайтът обаче е кофти и доста често пада, особено в случай на земетресение и при големи натоварвания от хора, които искат информация (дано скоро го оправят да си издържа)

– това е америакански еквивалент, който дава карта на целия свят и регистрират всяко случило се земетресение. Естествено има и България, когато тук има земетресения – http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/

– ето още един подобен сайт http://earthquake-report.com/2012/05/28/complete-earthquakes-list-may-29-2012/, който е базиран на този като гледам http://geofon.gfz-potsdam.de/eqinfo/list.php

Какво се прави при земетресение

Какво все пак да правите, когато около вас се раздруса или осъвременени съвети на онова, което сме учили в училище за оцеляването при бедствия и земетресения:

Превантивни мерки – подгответе се добре и теоретично и практически. Съберете инфомация за земетресенията, за това от какво се пораждат, къде са земетръсните зони и какво се прави в случай на земетресения.

Хубаво е в домът си да имате така наречената раница за оцеляване в която да имате топли дрехи, суха храна (сухари, консерви, бисквити), нож, пари, телефон, въже, фенер, които да могат да се ползват в случай на опасност. Раницата оставете близо до изходите на вашето жилище или на удобно място за да може бързо да я вземете и да напуснете сградата при опасност.

В случай на земетресение, най-важното, което трябва да направите е да запазите самообладание и да мислите възможно най-трезво.

По време на труса, ако нямате възможност да напуснете сградата до 10 секунди, по-добре изчакайте да утихне и тогава. Скрийте се под каса на врата, трегер или друго укрепено място в дома ви.

Не излизайте на балкона, стойте далеч от прозорците и не ползвайте асансьор или стълбищата по време на труса.

При първа удобна възможност напуснете дома или сградата. Вземете си най-необходимото – връхна дреха, одеало, най-удобните обувки, документи, пари, телефони и ако имате раница за оцеляване.

Хубаво е първо да се евакуирате, а после да търсите информация и да споделяте в социалните мрежи за труса.

Погрижете се за близките си. Уверете се, че и те са в състояние да се евакуират с вас.

След като излезе навън, стойте далеч от обсега на сградите, тъй като от тях е възможност да падат различни предмети като саксии, комини, стъкла…

След като сте на сигурно място, молете се всичко да отшуми бързо и се радвайте, че сте оцелели. 🙂

Твоята реклама на това място?

Искаш ли твоята реклама да стои на това място и всеки влязъл в  статията да я види?

Професионална SEO оптимизация от експерти - нашата дигитална агенция предлага професионални SEO услуги, управление на онлайн репутация (ORM); консултации за различни уеб проекти, изгработка на уебсайт или електронен магазин; управление на ppc реклама и управление на представянето на вашата компания в социалните мрежи. Разгледайте и заявете своята уеб услуга сега на www.reshenia.com

Related Articles

Leave a Reply

© 2023 Uni-muni.com. All rights reserved. Entries RSS
TRUSTi.ca verified
Uni-muni.com е проект на Диномика ЕООД. Други проекти: Дигитална агенция | SEO оптимизация | ORM - онлайн репутация | Изработка на уебсайт | Боби Бончев | Александър Ненов | Trio.bg