Вирусен маркетинг и как се прави вайръл маркетинг

January 25th, 2012 by

Какво е вирусен маркетинг или познат още като вайръл маркетинг, вайръл рекламен ефект или вирусно рекламиране са все термини, които дефинират рекламирането и разпространението на продукт, услуга, събитие или друга информация, която е толкова интересна сама по себе си, че за кратко време достига до голям кръг хора, разпространявайки се от човек на човек.
Такива кампания се базират на идеята за мултилевъл маркетинг, подобна е и схемата на финансовите пирамидите преди, които бяха плъзнали в страната само, че тук усилията са впрегнати в рекламирането на продукт.
Възможността за вирусен маркетинг се увеличават и много благодарение на социланите мрежи, които помагат за бързото достигане на идеята до голям кръг хора.
За да създадете вирусен ефект, трябва да следвате горе долу следните:
– да имате интересно, скандално, грабващо съдържание, което би се споделяло и разпространило бързо
– да си изготвите схема или план как може да пушнете такъв ефект и къде да стартирате популяризирането
– да пресметнете къде може да се счупи модела ви и да имате решение за евентуални проблеми
– да има някакъв бенефит или удовлетвореност за крайния потребител ако споделя и разпространява вашата идея.

Развитието на социалните мрежи, създават благоприятна среда за развитие и разпространение на вирусни кампании, където веднъж подета от вълната на харесване и разпространение, кампанията се разпространява вирусно и генерира много трафик.
Една добре планирана кампания, би изиграла важна роля в популяризирането и затвърждаването на бранд, продукт, услуга или за популяризиране на определено събитие.

Следващите няколко видео клипчета от youtube.com показват нагледно реализирани подобни кампании. Подбрали сме такива, които на нас ни харесват, а и са изпълнили целта си – да бъдат вирусни и да достигнат до голяма група от хора.

Първото клипче е рекламна кампания на Hainneken и е реализирано на финала на шампионска лига межу отборите на Реал Мадрид и Милан. Вижте пред какъв избор са изправени запалените фенове на футбола и какво им се случва в крайна сметка. Виеото е гледано от милиони хора по света, а самото събитие е отразено в много медии, включително и на живо по някои от спортните канали, които излъчват мача.

Следващото видео, събрало отново милиони гледания е част от текламна кампания на Dove. Вижте го:

И накрая още едно супер забавно видео с бебета на Evian. Към момента на писане на тази статия, клипа има над 87 милиона гледания в youtube.

Това бяха само кратки примери за това как работят вирусните кампании и как ако се планира добре една такава кампания, може да е мощен инструмент в маркетинг кошницата на вашата компания. Разбира се подобни кампании е напълно възможно и да се реализират с много малък или нулев бюджев, но при добра организация пак да постигнат нужния ефект.

Твоята реклама на това място?

Искаш ли твоята реклама да стои на това място и всеки влязъл в  статията да я види?

Професионална SEO оптимизация от експерти - нашата дигитална агенция предлага професионални SEO услуги, управление на онлайн репутация (ORM); консултации за различни уеб проекти, изгработка на уебсайт или електронен магазин; управление на ppc реклама и управление на представянето на вашата компания в социалните мрежи. Разгледайте и заявете своята уеб услуга сега на www.reshenia.com

Recent Articles

Leave a Reply

© 2023 Uni-muni.com. All rights reserved. Entries RSS
TRUSTi.ca verified
Uni-muni.com е проект на Диномика ЕООД. Други проекти: Дигитална агенция | SEO оптимизация | ORM - онлайн репутация | Изработка на уебсайт | Боби Бончев | Александър Ненов | Trio.bg